Ik ga vrij nemen! Op zich niet zo’n schokkende mededeling. Voor mij wel. Twee en een half jaar geleden trok ik de deur bij Van Lanschot Kempen achter me dicht. Ik was ondernemer en pakte aan wat ik pakken kon. Ik ging achter iedere mogelijke klus aan als een enthousiaste labrador achter een stok. In november en december is het tijd voor een pas op de plaats. Ik ga effectief lummelen.

Ruim een jaar voordat ik stopte bij VLK, had ik besloten voor mezelf te beginnen. Ik vond het spannend. Sommige mensen zeiden dat ik niet commercieel genoeg was om een eigen bedrijf draaiende te houden. Anderen voorspelden dat ik teveel een mensen-mens ben en collega’s zou missen. Mensen die het laatste beweerden, kennen me niet goed. Ik ben een kluizenaar. Een kluizenaar die veel lawaai maakt. Dat wel. Maar ten diepste ben ik een eenling.

Altijd wat te doen

Het eerste jaar was best lastig. De omzet was oké, maar ik moest mezelf opnieuw uitvinden. Een klusje hier, een klusje daar. Er zat geen plan achter. Dat veranderde eind 2022. Vanaf november vorig jaar ben ik continu uitverkocht. Dat is heerlijk, maar het maakt ook dat ik feitelijk nooit vakantie heb. Er is altijd wat te doen.

Vrije dagen nemen

Helemaal stoppen gaat niet. Ik heb drie opdrachten die doorlopen, maar ik ga minimaal 5 dagen alleen naar Frankrijk en wil daarnaast een dag per week helemaal vrij plannen.

Waarom deel ik dit? Omdat ik hoop dat ik jullie een paar seconden kan laten nadenken over hoe druk je zelf bent. Of je nu in loondienst bent, of voor jezelf werkt. Hoeveel tijd is er voor jou? Hoeveel tijd mag je zelf helemaal indelen? Of je nu wilt sporten of een dag voor je uit wilt staren maakt niet uit. De meeste mensen komen tot de conclusie dat het schrikbarend weinig is.

Lummelen is effectief

Ik ben kampioen lummelen; kan de mooiste luchtkastelen bouwen en fantaseer mezelf op de mooiste plekken over heel de wereld. Dat lummelen is functioneel. Ineens ontstaat uit dat zalige nietsdoen iets moois. Of dat nu een boek is, of een nieuwe dienst voor Merkster, maakt niet uit. Op een sportschool vind ik de momenten tussen de oefeningen altijd het meest functioneel. Zitten op zo’n fitness bankje, twee gewichten naast me en staren zonder te kijken. Lummelen is goed voor de geest en de gezondheid.

Nieuwe jaar

2024 komt eraan. Januari is de maand waarin marketing- en communicatieteams hun plannen definitief maken. Voor mij in de afgelopen jaren een druk moment in het jaar. Na twee maanden staren, sta ik straks fris aan de start.

En wie in november, of december een stukje mee wil lummelen, die stuurt me maar een bericht!! Lummelen is namelijk effectief. Ik ga fijn een stukje nietsdoen.